Nu byter vi ut alla elmätare

Vi håller på att byta ut alla våra 19 000 elmätare och arbetet beräknas vara klart under hösten 2024. Uppdateringen gör vi för att hjälpa dig som kund att bidra till en effektivare energianvändning och skapa bättre möjligheter för småskalig elproduktion, genom exempelvis solceller.

Minst en vecka innan bytet ska ske kommer du att meddelas via brev, anslag i trapphus eller på entrédörrar. Läs mer under frågor och svar.

Elmätare_frilagd_Landis&Gyr
hydrostandard-logotype

Hydrostandards elmontörer utför mätarbytet

Mätarbytet utförs av elmontörer från Hydrostandard Mätteknik Nordic AB. Montörerna ska alltid kunna legitimera sig vid besöket. 

Har du frågor om mätarbytet?

På denna sida har vi samlat vanligt förekommande frågor om mätarbytet. Om du inte hittar svaret på din fråga eller vill boka om en föreslagen tid kontaktar du Hydrostandards kundservice.

Kontaktuppgifter

  • Telefon 0243-24 85 10
  • Mejl KC@hydrostandard.se

Öppettider

  • Måndag-torsdag 07:00 – 16:00
  • Fredag 07:00 – 14:00

Bra att veta inför mätarbytet

Se till så inget blockerar elmätaren

Vi ber dig att plocka bort saker som eventuellt blockerar elmätaren för att vårt arbete ska gå smidigt och att elavbrottstiden blir så kort som möjligt.

Mätarbytet tar cirka 15-30 minuter

I samband med mätarbytet som tar 15-30 minuter kommer det bli ett kortare strömavbrott. Det är viktigt att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden. Montören kommer att lämna information om elmätarbytet när arbetet är klart.

Mätaren byts ut kostnadsfritt

Elmätaren och arbetet med att byta ut den gamla är helt kostnadsfritt för dig. Mätarbytet är en del av vårt underhållsarbete på elnätet och finansieras av nätavgiften.

Frågor och svar – Mätarbytet

Arbetet med elmätarbytet utförs i flera etapper. Totalt är det cirka 19 000 elmätare som ska bytas ut och arbetet beräknas vara slutfört under hösten 2024. Minst en vecka innan bytet sker kommer du att meddelas vilket datum och tid montören kommer hem till dig.

Mätarbytet utförs av elmontörer från Hydrostandard Mätteknik Nordic AB. Montörerna ska alltid kunna legitimera sig vid besöket. 

För att mätarbytet ska gå snabbt och smidigt behöver du innan vårt besök se till att det inte finns några föremål som blockerar elmätaren.

Om du är villaägare/fastighetsägare sitter elmätaren oftast utvändigt på fasaden. Bor du i lägenhet är elmätaren vanligtvis placerad i trappuppgången eller i källaren. I dessa fall kan vi byta elmätare utan att du behöver vara hemma. Vi kommer ändå att meddela dig vilken tidsperiod det blir eftersom bytet orsakar ett kortare strömavbrott.

Om din elmätare sitter inne i bostaden eller på annan oåtkomlig plats måste du eller någon annan myndig person över 18 år vara hemma. Montörerna går aldrig in i en bostad där ett barn är ensamt hemma. Vi meddelar exakt tid per post när bytet närmar sig.

I samband med mätarbytet som tar 15-30 minuter kommer det bli ett kortare strömavbrott. Det är viktigt att all känslig elektrisk utrustning är avstängd under den tiden. Montören kommer att lämna information om elmätarbytet när arbetet är klart.

Både den nya elmätaren och arbetet med att byta ut den gamla är helt kostnadsfritt för våra elnätskunder. Mätarbytet är en del av vårt underhållsarbete på elnätet och finansieras av nätavgiften.

Frågor och svar – Elmätaren

Den nya elmätaren som vi sätter upp är Landis+Gyr E360. Kommunikation är en avgörande egenskap för alla smarta mätlösningar och kommunikationstekniken är en av nyckelegenskaperna hos E360. E360 är en integrerad LTE-mätare med stöd för LTE-M och NB-IoT. Jämfört med tidigare mobilteknik erbjuder mätaren kostnadseffektiv och ytterst tillförlitlig dataöverföring. En bättre signal inne i byggnader gör det möjligt att även kommunicera med elmätare i källare två våningar under marken.

E360 erbjuder intelligenta nya sätt att överföra data från elmätaren till centralsystemet. Denna intelligenta pushfunktion är skalbar och förbättrar enhetens funktion på flera nivåer: den möjliggör dataöverföring nästan i realtid för noggrannare och mer detaljerade kraftflödesberäkningar, vilket i sin tur ökar elnätets transparens och effektivitet.

För att säkerställa att mätaren är en framtidssäkrad och långvarig investering är den uppbyggd kring en modern, intelligent firmwareplattform som gör det möjligt att introducera nya funktioner och ny teknik senare när mätaren är i drift. Uppdateringar kan fjärrinstalleras snabbt och effektivt utan att påverka mätarens normala drift. Mätarens firmware inkluderar även möjlighet att införa nya applikationer i framtiden genom standardiserade gränssnitt.

Här hittar du en instruktion för den nya elmätaren

Din nya elmätare är förberedd för digitala tjänster som kan hjälpa dig att hitta hushållets energitjuvar. Om du vill sätta upp solceller på taket kan mätaren visa din produktion. Den bidrar även till att förkorta eventuella strömavbrott eftersom vi snabbare kan hitta felet.