Kundservice

Energispartips

Hem  /  Kundservice  /  Energitips

Här hittar du några tips på vad du kan göra för att minska energiförbrukningen i ditt hem. En minskad energiförbrukning påverkar förutom miljön även plånboken, eftersom energibesparingsåtgärder har en direkt effekt på elräkningen.

Byt till lågenergilampor

Genom att byta till lågeenergilampor så kan du spara upp till 75 % av den elförbrukning som i dag går åt till belysning. En LED-lampa är dyr att köpa in jämfört med en vanlig glödlampa men i ett längre perspektiv finns det många tusenlappar att spara på bytet.

Ändra temperatur på kyl och frys

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +4 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5%. Tänk även på att en igenfrostad frys drar mer energi än en avfrostad, så se till att frosta av din frys en till två gånger per år.

Duscha istället för att ta ett bad

Ta en dusch istället för att bada. För en normalperson så kostar det ungefär 500 kronor per år att duscha varje dag. Att bada lika ofta kostar motsvarande 1500 kronor per år. En familj på fyra personer sparar alltså ungefär 4000 kronor per år på att duscha.

Se upp för stand-by läge

Stäng av alla elektriska apparater när du inte använder dem. Tänk på att apparater i viloläge också drar ström. Använd grenkontakter med strömbrytare så att du smidigt kan stänga av flera apparater samtidigt. Då står de inte och drar onödig energi i stand-by läge.

I tvättstugan

Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

Lokalisera elbovarna

Gamla frysboxar, onödiga element och belysning och dragiga fönster är andra elbovar.

Diska i diskmaskin

Och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

Använd klädstrecket

Häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.

Sänk inomhustemperaturen

En grad minskar energianvändningen med 5%. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.

Energirådgivning

Om du vill se över din energiförbrukning eller ska planera inför ett nytt boende, så kan du få kostnadsfri energirådgivning i din kommun. Kommunens energi- och klimatrådgivare kan bland annat hjälpa dig med tips på hur du minskar din energianvändning och hur du kan sänka dina energikostnader.

Energirådgivningen är oberoende och kostnadsfri för dig som privatperson, små och medelstora företag, BRF:er, privata flerbostadshusägare, föreningar och organisationer. Rådgivningen finansieras med bidrag från Energimyndigheten.

Hos Landskrona stad kan du som invånare och mindre företagare få gratis rådgivning om hur du kan spara energi i ditt hus.

" "

Håll koll på din förbrukning

På minasidor under fliken ”Förbrukning” får du en översikt på din förbrukning.

""

Vanliga frågor och svar

På Energimyndighetens hemsida hittar du flera tips på hur du kan minska din energianvändning.

På Mina sidor kan du se din förbrukning, här hittar du även dina anläggningar inom elnät och fjärrvärme samt fakturor. 

Kommunens energi- och klimatrådgivare kan bland annat hjälpa dig med tips på hur du minskar din energianvändning och hur du kan sänka dina energikostnader.

Läs mer på energimarknadsbyran.se

Normal elförbrukning och elkostnad för