Svart elbil inkopplad till laddstolpe

Nu laddar vi om – Presentation om laddinfrastruktur

I ett halvår har flera Familjen Helsingborg-kommuner tillsammans drivit projektet Laddinfrastruktur. Nu kan resultatet äntligen presenteras.

För att det ska vara lätt att ta del av resultaten har projektgruppen valt att presentera resultatet i form av en så kallad Story map. Enkelt förklarat är det en webbplats där bilder, text, kartor och filer presenteras tillsammans. I Story mapen finns till exempel kartor över allmänna laddplatser i de elva kommuner som ingår i Familjen-samarbetet.

-Förutom faktiska laddplatser har vi också tittat på var det finns boende som parkerar på gatan, var det finns många arbetspendlare, var turistmålen och badstränderna finns, var genomfartslederna går, säger Christine Filipazzi Zackrisson, projektledare på Ängelholms kommun.

Genom att lägga två av kartorna i Story map över varandra, den ena med var det finns laddningsmöjligheter och den andra över var behovet finns, kan vi också se var det kan vara aktuellt att bygga fler laddplatser.

–Projektgruppen har tagit fram rekommendationer och möjliga vägval för kommunerna. Men de lokala politikerna behöver ta det strategiska beslutet om hur man vill arbeta med laddinfrastruktur, säger Christine Filipazzi Zackrisson. Hon fortsätter:

-Olika kommuner kan behöva olika lösningar. Helsingborg och Örkelljunga till exempel, har olika slags bebyggelse. Ju mer villor det finns desto mer laddar folk hemma. Vårt arbete ska göras tillgängligt för andra kommuner att inspireras och lära av.

Det finns också en rapport för varje kommun med statistik över laddningsbara bilar och prognos framåt. De som jobbat inom projektet vill gärna dela med sig av deras erfarenheter. Här kan du ta del av materialet.

Fler nyheter hittar du här