Batterilagringsprojektet Broxburn i Skotska West Lothian
Batterilagringsprojektet Broxburn i Skotska West Lothian ©RES

Sveriges största batterilager har fått en ny ägare

Nu är det klart att Axpo Group köper batterilagringsprojektet Elektra från RES och SCR. Batterilagret som ska byggas i Landskrona kommer bli Sveriges största när det tas i drift under första kvartalet 2024.

Det litiumjonbaserade batterilagringsprojektet är utvecklat av RES som är en global aktör inom förnybar energi samt den storskaliga batteriutvecklaren SCR. Det blir nu Axpo Group som kommer att bygga batterilagret med en kapacitet på 20MW/20MWh, vilket motsvarar cirka en tredjedel av Landskronas nuvarande uttag. RES kommer fortsatt att vara involverade i projektet genom att bland annat stötta Axpo Group och tillhandahålla byggledningstjänster fram till att batterilagret tas i drift.

Axpo Group har varit aktiva inom utveckling, konstruktion och kommersiell optimering av storskaliga batterier i flera år. Batterilagringsprojektet i Landskrona är ett av flera projekt som Axpo Group kommer att bygga i Europa under de närmaste åren.

Batterilagret kommer att byggas på Gasverksgatan i Landskrona. Precis intill har Landskrona Energi sin anläggning och det är det kommunala energibolaget som ska ansvara för att ansluta projektet till nätet.

Johan Holmstedt, vd på Landskrona Energi, kommenterar: “Vi står inför en stor elektrifiering av Sverige och där kommer batterierna fylla en viktig funktion. Vi är glada över att tidigt kunna vara med och bidra i detta arbete och nu även få en stor aktör i form av Axpo med oss i detta projekt. På lokal nivå här i Landskrona kommer batteriet hjälpa till att stödja och stärka vårt elnät, säger Johan Holmstedt, vd för Landskrona Energi.”

Frank Amend, Head of Batteries & Hybrid Systems på Axpo Group, säger: ”Vi strävar efter att bidra till energiomställningen genom att utveckla, bygga och driva batterilager över hela Europa och batterilagringsprojektet i Sverige är ett viktigt steg för oss. Vi ser fram emot att förverkliga detta projekt med RES i Sverige”

Matilda Afzelius, vd på RES i Norden, kommenterar: ”Energilagring kommer att spela en allt viktigare roll i hela Sverige. RES har världsomspännande erfarenhet av batterilagringsprojekt och har levererat över 500 MW för att stödja en rad nätfunktioner. RES har ett nära samarbete med kommuner för att identifiera lösningar och leverera projekt som stödjer både energi- och ekonomiska behov lokalt. Axpo tillför en mängd erfarenhet av att tillhandahålla energiprodukter till marknaden, vi ser fram emot att arbeta tillsammans med dem för att leverera och driva detta viktiga projekt.”

Carl Hagert, styrelseordförande, SCR: ”Det är en stor dag för SCR vi förverkligar det första av många projekt i vår pipeline och omvandlar detta projekt tillsammans med våra partners från idé till verklighet på mindre än två år. Energisituationen i södra Sverige visar på behovet av mer lagringskapacitet för att stärka nätet och minska utsläppen från andra, mer fossilintensiva backuplösningar, något detta batteri kommer att ge när det är i drift.”

 

 

 

Om Axpo

Axpo drivs av ett enda syfte – att möjliggöra en hållbar framtid genom innovativa energilösningar. Axpo är Schweiz största producent av förnybar energi och en internationell ledare inom energihandel och marknadsföring av sol- och vindkraft. Axpo kombinerar erfarenhet och expertis hos mer än 6 000 anställda som drivs av en passion för innovation, samarbete och effektfull förändring. Med hjälp av spjutspetsteknik, innoverar Axpo för att möta de växande behoven hos sina kunder i över 30 länder i Europa, Nordamerika och Asien. www.axpo.com

 

Om RES

RES är världens största oberoende aktör inom förnybar energi aktiva inom land- och havsbaserad vindkraft, solenergi, energilagring, grön vätgas samt transmission och distribution. I nästan 40 år har RES befunnit sig i branschens framkant och levererat mer än 23 GW förnybara energiprojekt globalt och stödjer en operativ tillgångsportfölj på över 12 GW för en stor kundbas världen över. Med förståelse för de unika behoven hos företagskunder har RES säkrat över 1,5 GW i energiköpsavtal (PPA) som möjliggör tillgång till energi till lägsta kostnad. RES sysselsätter mer än 2 500 personer och är verksamma i 14 länder. I Skandinavien har RES kontor i Göteborg, Östersund, Stockholm, Ånge, Lund och Oslo. För mer information, besök www.res-group.com.

 

Om SCR

SCR grundades våren 2021 av Carl Hagert, Fredrik Bodecker och Thomas Wiklund med målsättningen att bli Nordens ledande aktör inom utveckling av storskaliga batterilösningar. Grundarna har en lång erfarenhet från energi och finansmarknaderna i Europa och Norden med handel, riskhantering och strukturerade affärer inom energi. SCRs vision är att etablera mer än 200 MW av batterikapacitet i främst SE3 och SE4 under närmaste åren för att därmed stödja en omställning till en fossilfri framtid som stödjs av batteriteknologi. För mer information, besök www.scandinaviancapacityreserve.com.

 

Om Landskrona Energi

Landskrona Energi ägs till 100% av Landskrona stad via koncernbolaget Landskrona Stadshus. Våra verksamheter är fjärrvärme, stadsnät, elnät och elhandel. Vi gör så att våra kunder kan duscha varmt, få ljus i lampan och surfa snabbt med trygg och säker fjärrvärme, el och fiber. Vi är i ledningen för dig! Vi finns i och är verksamma för Landskrona och är en del i utvecklingen av staden för nya etableringar. Och där staden växer, där bygger vi ut. Samtidigt underhåller, uppgraderar och reinvesterar vi våra nät för att garantera en trygg och avbrottsfri vardag för våra kunder. Samarbeten med olika aktörer är viktigt för oss, där vi säkrar en hållbar infrastruktur för framtiden och ger tillbaka till staden.

Fler nyheter hittar du här